-Alexsandra 17, mamma till Liam.

Första boken om mig.

Min plutt har sin långa sovstund just nu, den gången på dagen han sover iallafall 1 om inte 2 timmar och då passar jag oftast på att förbereda mat och fixar annat som behövs göras. Så nu har jag fixat en tacopaj som bara ska in i ugnen så den är klar lagom tills Daniel kommer hem!

Annars har jag den senaste halvtimmen kollat på lite julgodisrecept och skrivit i Liam´s "bebisbok" alltså första boken om mig tycker det är så roligt, jag kollar tillbaka och ser hur extremt mycket han har utvecklats!! Han är verkligen stor nu och det är galet vad fort det gått, vart tog tiden vägen liksom? Vi fick denna av Liams gammel-moster med familj och det var perfekt då vi har tänkt skaffa oss en sådan men helt enkelt inte hade gjort det än. Det handlar ju bland annat om när vi kände första sparkarna, hur jag mådde under graviditet, L´s första leendet & skratt, första julen, mat & sovvanor och ja typ det mesta som är roligt att kolla tillbaka på sen. Det är saker upp till 2 år så man få fylla i eftersom.

Visst är den fin! Och där har ni även första sidan i boken.

Sovbebis.

Jag har ganska nyligen ätit frukost och Liam ligger och pratar med djuren i gymmet. Vi ska gosa lite till innan vi klär på oss, tar vagnen och går ut en stund. Jag är extremt utvilad idag och det va jag igår också Liam sover så himla bra och länge, längsta sträcket han sovit är 9 & en halv timme men runt 6-7 timmar i sträck är normalt för honom och sen cirka 2 timmar till efter mat & blöjbyte. När han sover så länge blir man nästan lite rädd att något är fel när man vaknar men han mår prima ballerina och leker och är med på dagarna, att han sover så länge på nätterna gör att han bara sover små snuttar på dagarna och oftast en lite längre stund.

Gårdagen var vanlig måndag och det ändå som skiljde den från dom andra var att vi var hos L´s farmor och åt mat, tacos åh så gott det var!  

Gulle när han somnade på mig i soffan i söndags.

 

Liam dom första månaderna (0-2½ månad).

Liam blir ju 3 månader den 15 december och här är lite av utvecklingen och sakerna Liam lärt sig och har gjort under dom första 0 - 2 & halv(nästan 3) månaderna.
 
- Han lyfter huvudet och håller det uppe utan problem & vänder huvudet.
Han kunde ju lyfta huvudet redan när han föddes, men nu lyfter han hela nacken
och huvudet och hållet det uppe näst intill problemfritt. Såklart det händer att det gungar till lite ibland,
men det är mer eller mindre helt stadigt nu.
Sen vänder han även huvudet och ler mot olika ljud & saker.
 
- Han ler och skrattar massor.
Han började le medvetet ganska fort och skratta har han gjort ett bra tag också nu.
Det är verkligen det bästa att få honom att och se honom le & skratta.
 
- Han suger på händerna & annat han får tag på.
Nappen tog han bara dom första veckorna sen vart det mindre och mindre
och nu har han mer eller mindre dissat nappen helt och kör in hela handen gärna bägge
händerna i munnen och snuttar på. Även annat han får tag på drar han alltid mot munnen och suger på.
 
- Han är väldigt intresserad av mobilerna.
Alltså inte mobiltelefonerna utan dom som hänger ovanför honom, i babygymmet, 
vid sängen, på skötbordet och liknande. Han tittar på, pratar med och slår till dom och kan ligga
nästan någon timme och vara intresserad. Dock blir han lite uttråkad och vill att man ändrar honom för att han
tydligare ska någon av dom andra figurerna. Favoriten är dock den röda/orangea kon.
 
- Han är mycket nöjdare av sig.
Förut var det nästan bara bröstet som gällde om han var ledsen men nu kan man
ändra ställe och så vips är han nöjd. Han kan tröttna på sängen och vilja upp i famnen och bli nöjd där
eller tvärt om.
 
- Han griper tag med sina små nypor.
Det blir nog lite mer & mer medvetet även om jag inte tror att det är helt medvetet än men snart så. Han
tar gärna tag i håret och drar ordentligt (han är väldigt stark), och ibland när man reser sig från soffan så följer en
filt eller liknande med i hans starka små nypor
 
- Han sprakar ifrån och lyckas flytta sig kortare bitar.
Han sparkar alltså ifrån från vägen, kanten eller liknande och åker en kortare bit fram. Han visar även att han vill
"kravla" sig och visst lyckas han ta sig någon centimeter fram och det dröjer nog inte länge innan han
ålar sig fram på golvet. 
Han förflyttar sig också i "sidled" han kan ligga på ena sidan när man lägger ner honom i gymmet
men när man kommer tillbaka ligger han nästan snett åt andra hållet, haha våran lilla gosplutt!
 
- Han ser på mycket längre avstånd nu.
Nu mer så ser han på längre avstånd, kanske inte riktigt lika bra som oss än men nästan så
han tittar och ser hur det rör sig/lyser ganska långt bort. Och inte bara ett fåtal centimeter från sig själv.
 
- Han har vänt sig, mage - rygg.
Han har vänt sig flertal gånger nu, och snart blir det nog vardagsmat. Och det dröjer nog
heller inte speciellt länge innan han vänder sig från rygg till mage.
 
- Han har upptäckt fötterna.
Han lyfter dom och kollar väldigt intresserat på dom små fossingarna, och har även stort intresse för att 
försöka ta på dom.
 
Min lilla skrutt bara växer och utvecklas och jag hinner knappt med ♥

Hur jag jag känner inför amningen idag.

I början tyckte ju jag amning var pain, det gjorde fruktansvärt ont och jag hade massa ångest. Jag ville inte amma inför någon, Daniel var väl mer eller mindre ända undantaget, helt enkelt kände jag väl att amningen kanske inte var något för mig. Försökte intala mig själv att jag skulle tycka det var såå mysigt om det bara slutade göra ont.. 

Kan ju börja med att säga att jag idag inte tycker det är lika jobbigt att amma inför folk, jag ammar när det behövs men jag har alltid en tetra med ersättning i skötväskan ifall att. Jag ammar inför familj & släkt utan större problem men känner jag att det blir för mycket folk runt omkring använder jag mig av något som täcker lite mest för att jag känner mig obekväm men också så Liam får vara ifred när han äter! Men däremot när någon som jag inte direkt känner, bara kanske är bekant med eller är helt okänd för mig vill jag alltid hitta ett lite eget ställe så jag sitter själv eller åtminstone bortvänd eller täcka över med kanske en sjal eller liknande eller mest troligt i sådana lägen - Ge ersättning. Och det handlar ju om mig, jag bryr mig inte alls vad alla andra tycker och jag tycker det är fruktansvärt att folk har sådana fördomar mot att amma offentligt, man måste ju ge sitt barn mat. Man kan inte hålla sig inne i flera månader för att man ammar. Tycker det är hemskt när jag hör historier om folk som näsan blir utslängda från restauranger för att dom ammar, eller folk som bett till ägaren att säga åt folk att sluta amma alltså ja helt enkelt folk som säger åt en förälder att sluta ge sitt barn mat?! Tycker det är pinsamt och bara helt fel! Barnet behöver mat, och vill man inte se sluta då titta och fokusera på ditt eget, svårare än så är det ju inte? 

 

Men nu till smärtan och ångesten.

Jag testade ju olika hjälpmedel som amningsnapp, olika krämer, pumpade ur osv, och ingenting hjälpte riktigt.. Amningsnappen funkade för mig men inte riktigt för Liam, och krämerna smeta jag på efter varje amning men fick inget riktigt resultat.. Jag ringde även massa samtal, pratade med olika barnmorskor och så men även om jag blev klokare i just amningsfrågan så blev ju inte amning direkt bättre.. Just smärtan var värre på ena sidan och tillslut när jag lyckades få L att ta amningsnappen i cirka ett dygn så mer eller mindre släppte smärtan, inte pang bom men den mildrades enormt! Och nu hade ju smärtan nästan släppt men ångesten stannade kvar och det blev inte så mysigt som jag hade trott..

Jag ammade precis som vanligt, jag menar jag fick ju stå ut med ångesten, mitt barn kan ju inte svälta liksom. Med tiden ville han bara ha mer och mer och jag kände snart att mjölken inte riktigt räckte till. På kvällarna kändes brösten helt utpumpade och lille-man vände och vred sig vid bröstet, släppte och försökte igen och blev bara helt frustrerad för att det inte riktigt kom något ordentligt.. Och det hjälpte ju inte min ångest och då kände jag mig ganska värdelös pga det istället, och jag och Daniel pratade lite smått om ersättning och vi bestämde att börja ge honom och kanske till och med övergå till ersättning. I början fick han bara någon gång i veckan när vi kände att han blev frustrerad, men nu mera får han alltid på kvällen och det händer att han får fler gånger om vi märker att det inte finns tillräckligt och han blir frustrerad. Liam blir ju 3 månader den 15 december och jag vill amma "helt" tills han blir iallafall 4 månader om det går vilket antagligen kommer gå då han går upp som han ska och växer så det knakar! Men vid fyra månader vet jag att han fått en otroligt bra start med den mjölk han fått och där får man ju även börja med gröt om det behövs. MEN tror ändå att jag vill försöka amma och stå ut med lite ångest tills 6 månader även om jag tar hjälp av lite ersättning ibland så ska amningen vara den största källan till föda för jag tror ändå att jag kommer få mer ångest om jag slutar för tvärt & för tidigt.

Jag har försökt "dölja" för andra och mig själv med hur jag känner inför amningen, har pratat lite med min moster om detta och hon har sagt lite saker och stöttat upp mig i detta. Och jag känner nu cirka 3 månader senare att det är okej att säga att man har ångest att man kanske tycker det är lite jobbigt och man är inte ensam och framförallt - Man är inte dålig för att man känner att amningen på ett eller annat sätt är problematisk. Det finns ju fantastisk hjälp av kunniga människor och det finns ju bra alternativ istället för modersmjölken och det är inte fy skam att ta hjälp av den eller helt använda sig av den. Man måste må bra själv för att på bästa sätt ta hand om sitt barn och gör amningen att man inte mår helt okej då ska man ju verkligen se till att åtgärda det på ett eller annat sätt! 

 

Ljudböcker är tummen upp - Gömda & Asyl.

Just nu har jag fastnat för ljudböcker, jag bokstavligen älskar att lyssna och bygga upp hur man själv tror folk & platser ser ut. Har alltid haft en kärlek för böcker och jag slukade massa böcker under min tid i grundskolan iallafall 7-9. Känner dock att jag inte riktigt hinner med att läsa nu för tiden eller hinner & hinner men jag har annat jag hellre prioriterar före, som att fixa i köket eller tvätta till exempel och då är det perfekt med ljudbok samtidigt!
Jag har tröttnat lite på musik & podcasts, lyssnar dock på Zara & Noel´s pod, så ljudbok är min nya grej, lyssnar när jag lagar mat, är ute och går, städar, duschar ja typ jämt då tillfälle ges..
Lyssnar just nu på Asyl som är fortsättningen till gömda, det är biografi och handlar om en svensk familj som lär fly och gömma sig för kvinnans ex då han gör diverse hemskheter och det påverkar ju dom såklart negativt och ja tänker inte gå in på det mer, men den är så himla bra skriven!
Vet inte riktigt varför jag fastnar för sådana "hemska" biografier men jag kan liksom inte sluta läsa/lyssna när jag väl hitta någon som är bra.
Denna har jag dock lyssnat på förut när jag var mindre förstår dock inte hur jag kunde tycka den var bra då eftersom jag säkert inte var mer än 10-11 år?! Förstod nog inte riktigt vad jag lyssnade på men jag är ändå glad att jag lyssnade för annars hade jag inte vetat om att den fanns och nu kan jag lyssna idag och förstå mer av vad det faktiskt handlar om, för den är som sagt riktigt bra men hemsk på samma gång!
Vet(tror) även att det finns en fortsättning på dessa som jag ska försöka hitta och läsa om den inte kanske till och med finns att lyssna på.

Bjuder på en halvtäski selfie..

God kväll alla fina!
Påväg hem, Liam sover jag är hungrig och det är nog Daniel med. Blev en bra dag med mycket gott fika. Var helt ärligt inte alls sugen på ännu en helg med massa släkt & fika men det vart ganska mysigt ändå!
Blev en snabbis på Gränby för att lämna tillbaka lite saker och nu har vi med oss lite behövligt från Willys hem.

Efter en dag med en hyfsat tidig morgonen och "aktivitet" hela dagen är jag redo för mysbyxor och soffläge.
Ha en fin lördag hörni! :*

Just nu.

Nu styr vi skeppet mot lite kalasande, och senare en tripp in på Gränby för några små ärenden.

Hets inför att komma i form efter förlossningen.

Jag vet att många känner en stor press för att just komma i form efter en graviditet och förlossning. Jag förstår varför speciellt när samhället ser ut som det gör idag. Men att ha barn och ha tid till att träna är inte lätt och det är inte heller det man(jag?) vill sätta i fokus. Lätt för mig att säga när min kropp dragit ihop sig till i princip som den såg ut innan graviditeten, MEN den har inte samma muskelmassa som den hade innan, inte för att jag var speciellt biffig men ändå.. 

Jag fick redan på BB kommentaren att "Hahahah du har ju typ ölmage" och hur mycket hade min kropp hunnit dragit ihop sig då inte ens ett dygn efter förlossningen? Jag fick ångest och var himla rädd att den inte skulle dra ihop sig så mycket mer och jag ville nästan ut och springa på direkten. Nu var kommentaren inte direkt illa menat men det var inte alls kul när man precis genomgått en förlossning och var slut både fysiskt & psykiskt, men jag tog emot det som ett skämt då jag inte orkade annat, det var ju som sagt inte illa menat.. 

Och efter den kommentaren har jag reagerat starkare på hur folk räknar med att man ska fokusera på att få kroppen i form efter en graviditet, ni som vill, försöker & satsar på det är det ju jättebra för er. Men man kanske hade en jobbig graviditet eller ja vadå jobbig, man kanske helt enkelt  vill efter en jobbig, vanliga, lätt - graviditet kunna slappna av tiden då man faktiskt inte tar hand om barnet, för man ska inte behöva, om man inte vill, känna sig tvungen att träna för att man vill få kroppen i form.

Det är lätt att folk bara säger, "om du gör såhär, går såhär eller tränar såhär så kommer kilona rinna av efter graviditeten" men är det verkligen vad man sätter i fokus, om man inte räknar bort barnet för det kommer ju alltid(oftast?) i prio ett. Är verkligen det man vill, för vill man så ska inte jag säga att det är fel, men känner man att, nä jag känner inte att jag vill satsa på detta nu, då tycker inte jag att man ska tvinga sig till det heller. SPECIELLT inte för att någon annan sagt något som påverkar. Jag kan säga såhär det är inte vad JAG satt eller tänker sätta i fokus nu dom närmsta veckorna efter graviditeten, att träna korrekt och äta felfritt, nejnejnej, det kör jag kanske lite längre fram efter jaa, ett halvår ett år eller kanske ännu längre fram, när jag är redo helt enkelt..

Jag vill äta bättre på grund av att jag blir piggare och mina vagnpromenader som inte är speciellt raska, dom gör mig också bara gott också! Denna vecka har det fått lida lite iallafall det där med att äta bättre, då vi fick en del över från dopet som vi inte bara vill slänga, men det gör inget känner jag. Jag tänker inte stressa mig till att "ÅH NEJ nu åt jag lite tårta" eller "Usch jag dricker läsk", utan blir det så, då blir det så och nu är det även juletider och det blir mycket gott. Känner att jag har tid att satsa på det där senare i livet när intresset och "tiden" finns till det, ja jag vet att man inte ska skylla på tiden, men nu gjorde jag det. 

Det jag helt enkelt ville säga med detta inlägg är att jag tycker hetsen kring att komma i form efter en graviditet är fel, den gör en bara ångestladdad och det är inget man borde sätta i fokus, om man inte vill! För det är inget fel med att känna att man vill träna, men heller inget fel med att vänta med träningen eller skita i den helt! Man ska inte göra något för att det är ett "krav" eller för att någon annan tycker så, -GÖR VAD DU VILL, det är det viktigaste för då mår DU bra.

Vill julhandlaaaa.

Imorse gick jag upp cirka kvart i tio då jag skulle ta emot ett paket till Josefin Liam sov dock till halv 12 och det kunde jag gott också gjort för dom kom inte med paketet innan klockan var närmare 13.. Men det var skönt att få lite gjort i ensamhet även om jag blir så varm i hjärtat av att höra Liam ligga i sitt babygym och jollra, skratta och prata med sin favorit ko.

Vi sitter iallafall nu och väntar på att pappa ska komma hem, vill ut på en promenad också men det regnar ju så, men det är väl bara att dra på regnskyddet och dra ut på en runda då både jag & Liam behöver den friska luften! Vill även till Valbo såå himla gärna, stosa runt och kika på julklappar hatar att åka och shoppa kläder till mig själv men älskar nog egentligen all typ av annan shopping. Mest för att det blir en sådan gosig stund att umgås med la familia, men självklart är Daniel helt annorlunda och gillar inte att gå i stan och slutar ofta med att han blir irriterad, haha. Men får se om vi tar oss iväg inom någon framtid då vi ändå behöver julhandla lite!
Nej om man skulle ta sig ut då!

Twistshake.

Detta är något jag verkligen tänkt och känt att jag velat ha länge just dessa färger är så fina också!! Igår hade några bloggare jag följer en kod som gav 40% rabatt på det redan 10% nedsatte flaskorna och jag var SÅ sugen på att klicka hem någon! Men Daniel var inte lika uppe på det som jag, han sa att jag skulle om jag ville men märkte att han inte alls var lika uppåt mot tanken att få hem dessa flaskor och jag påverkas så lätt av att någon inte är lika uppåt i tankar & ideer som jag, så det fick va.

Jag har bara hört gott om dessa och att det är perfekta att kombinera med amning. Och jag skulle VERKLIGEN vilja testa så jag ångrar ju lite att jag inte köpte igår när jag hade en sådan grym rabatt!! Ville ju köpa till mini som en liten julklapp men får se hur jag gör nu, vi skulle ju faktiskt behöva fler flaskor då då vi bara har 3 men han tar bara 1 av dom, den från NUK. Säger ju inte att vi just behöver denna flaska men det skulle vara kul att testa då den blivit så omtyckt av i princip alla, av dom som ger ersättning, välling osv.. ÅH vi får se hur jag gör!

 

Han vände sig - Mage till rygg.

Ja rubriken avslöjar ju lite vad jag har att berätta.. Idag så la jag min lilla skrutt på mage, jag bara kände på mig att han kanske skulle vända sig och mycket riktigt rullade han över och la sig på ryggen. Har ju sett att han visat att han "velat" vända sig och igår på BVC så såg jag att det var riktigt nära när han låg på magen och efter mitt förra inlägg om att han höll på och ville vända sig så fick jag bara en känsla av att han kanske kan nu. Och mycket riktigt, han vände sig!! Blev så himla glad och stolt, vi ringde direkt pappa på jobbet och berättade och sen även mormor S, och Gudmori Josefin fick ett sms..Han gjorde det även en gång till när pappadk hade kommit hem så han hann se iallafall slutet på vändningen, man ser dock att det är lite mer träning kvar för att det ska bli "vardagsmat", men jag tycker det är så coolt, vet ju inte riktigt men ganska tidigt att vända sig är det väl när man bara är dryga 2 & halv månad?? För er som inte har barn kanske ni inte fattar varför jag hypar men tror att dom flesta föräldrar reagerar ganska så starkt positivt när ens barn gör framsteg som detta. 

Han har blivit så stor och är så snabb med allting så jag knappt hinner med! Snart är det dags för första sprutan som tas vid 3 månader kommer ihåg att när vi nyligen kommit hem från BB tyckte det var så långt dit och nu är det mindre än 2 veckor dit?! Jag folk som sa att tiden med barn går fort hade verkligen rätt!

Mobilskalet från GoCustomized.

NU har jag fått hem mitt egendesignade skal som jag vann inne hos Amanda (<--länk) från GoCustomized, det blev exakt som jag designat det. Jag är nöjd det blev riktigt bra och jag tipsar alla som vill designa ett skal om den sidan, det blir exakt som man gör det och det kostar inte mer än 200 kronor heller?! Har en bild nu som jag dock skulle vilja ha hellre men visste ju inte då att den skulle knäppas, får helt enkelt kanske skicka efter ett till ;).

Visst blev det fint! ♥

Morning.

Hej finisar! Morgonen/förmiddagen har bestått och består av att jag sitter och kikar runt lite på telefonen och plockar lite med småsaker här hemma, Liam ligger i babygymmet och pratar med sin ko. Haha han låter så roligt och verkligen pratar konstant och nu lyckas han även slå eller sparka till djuren och han blir lika chockad och fascinerad varje gång, lilla skruttis. Han visar även en liten vilja att vända sig om då han ligger på mage så det dröjer väl inte länge och när det väl händer kan jag inte lämna honom på många ställen obevakad.. 

Nu börjar han snutta på handen så dröjer nog inte länge innan han vill ha mat så vi avslutar såhär!

Lussekattsbak i full gång!

Har spenderat kvällen med att baka lussekatter! Mesta tiden går ju åt till att jäsa men nu är dom äntligen klara och dom blev såå goda!! Vissa med pärlsocker, vissa med russin & vissa med både och..

Nej nu ska jag gosa i soffan ett tag innan vi ska sova, godnatt!